Info

Als mensen iets over zichzelf vertellen, vertellen ze meestal wat ze doen en kunnen in plaats van welke dingen er gebeurden die er allemaal samen voor zorgden dat ze nu even moeten slikken bij een bepaald liedje, of een dier, of een opmerking van een schoonmoeder.

Toen ik zes was en bijna jarig, was mijn gewichtige antwoord op de vraag wat ik graag wilde krijgen: ‘prentenboeken’. Ik wist niet wat prentenboeken waren, maar het woord sprak zozeer tot mijn verbeelding dat ik de vurige wens nog steeds kan terughalen. Zolang ik me kan herinneren waren boeken en schriftjes om in te schrijven mijn grootste liefde. Ik werd geboren in een huis waarin slechts elf boeken stonden: een exemplaar van Nabokovs Lolita (daar verbaas ik me nog steeds over) en een tiendelige serie over de anatomie van BMW’s. Gelukkig fietste mijn moeder wel elke week met me naar de bibliotheek, om mijn gemiddelde van een boek per dag te faciliteren.

Nog steeds lees ik veel meer dan ik schrijf en vraag ik uitsluitend boeken voor mijn verjaardag. Ook geldt vermoedelijk de wet dat ik hoe meer ik lees, hoe minder durf te schrijven. Maar ik blijf het dwars door alle onzekerheden en twijfel heen proberen. Het resultaat daarvan staat op deze website.

In 2017 was ik de Burgemeester van de Deventer Boekenweek. Soms lees ik voor op een podium of verschijnt een tekst van mij ergens anders dan hier.

Je kunt me e-mailen via sam@samschrijft.nl. Ik schrijf ook in opdracht – voornamelijk dingen van een geheel andere orde dan die je hier leest.

Het citaat “De schoonheid zat altijd al in de poging” komt uit een van mijn lievelingsboeken: Vele hemels boven de zevende.