Weekend (34)

Ik las een boek uit dat indruk maakte. Heel mooi, bij vlagen briljant geschreven, maar ook totaal troosteloos. En dat binnen en thematiek waarin ik juist al jaren wat bemoediging bij elkaar probeer te harken. Ik vermoed dus dat het om persoonlijke redenen een extra confronterende leeservaring was, die mijn huid even zo dun maakte dat de boeren in de voorstelronde van Boer zoekt Vrouw stuk voor stuk een brok in mijn keel veroorzaakten.

Daarom vandaag een lijstje met dingen die me – behalve de onbeholpenheid van boeren – dit weekend ontroerden.

  • Dat hardlopen soms een manier is om verdriet op fysieke plekken weg te werken. Lopen langs plaatsen waar ik niet graag kom, die me om wat voor reden dan ook treurig stemmen, biedt tijd en ruimte om dat langzaam tot iets zachters om te buigen. Hoe eenvoudig en praktisch het is, dat lopen dan, dat ontroert me. Soms even voelen waar precies de pijn zit, er naartoe in plaats van er uit voorzorg met een wijde boog omheen. Anders heeft mijn stad straks geen wijde bogen meer over.
  • Hoe groot mijn nichtjes zijn geworden.
  • Dat mijn vader opa is. Dat hij die kans krijgt en hoe hij die invult. Hoezeer zijn bijna tweejarige kleinzoon, precies op dezelfde manier als altijd nog ik, onder de indruk is van zijn uitbundige gebaren. In plaats van de prestatie an sich, bleef hem vooral de reactie van zijn opa nog urenlang bij: ”Opa tlappen voor Teelie! Opa tlappen voor Teelie!”
  • In het park met stokbrood, druiven, beste vriendin en brownies tot de conclusie komen dat mijn neiging om er altijd initieel van uit te gaan dat alles wat fout gaat mijn schuld is, onnodig veel tijd en narigheid heeft gekost.
  • Dat mensen bereid zijn eindeloos ver te gaan voor degene die ze willen redden.
  • In de trein iemand verdiept zien in een boek dat ik ook prachtig vind.
  • De ogen, de berichtjes, de begroetingen, de schouders en de liefde van mijn liefde.

(Veel hè, voor in een weekend? Dit was eerlijk gezegd nog lang niet alles. Daar zou je dus eigenlijk ten minste een weekend van bij moeten komen.)